0 0
Read Time:10 Minute, 34 Second

Gedurende twee weken verbleef ik in deze eilandengroep en dit was een absolute aanrader. Malta heeft voor elk wat wils en dat zal u hier uitvoerig kunnen lezen!

De bestemming

Malta is een eilandengroep in de Middellandse Zee, vlak onder Sicilië en ten oosten van Tunesië. De drie grootste eilanden ervan zijn bewoond: Malta, Gozo en Comino. Verder zijn er nog een achtiental mini-eilandjes die de archipel vervolledigen. Door de strategische ligging kende Malta meerdere overheersers, waarvan de Britten de laatsten waren. In 1964 werd Malta onafhankelijk, tien jaar later werd het een republiek, maar naast het Maltees bleef Engels de voertaal. Het maakt deel uit van de Europese Unie en je kan er met de Euro betalen.

De tijd van het jaar

Ik verbleef in Malta van 10 tot en met 24 september 2014. Mijn ouders waren er in 2011 al geweest en raadden Malta zo hard aan als maar kon: ze hadden er hun hart verloren. Zij gingen ook in september naar de eilandengroep en hadden vaak een klimaatritme van zon en warmte overdag afgewisseld met regenachtige avonden en nachten. Dit keer, september 2014, heb ik tijdens het twee weken durende verblijf hoop en al een uurtje regen gezien. De rest van de tijd was het warm en droog. Water en een hoofddeksel waren echt geen overbodige luxe bij élke uitstap. Bijvoorbeeld de historische sites van Hagar Qim en Mnajdra liggen amper 500 meter van elkaar, maar de wandeling van de ene naar de andere (en terug) is erg droog en dor. Op een warme, zonnige dag is deze echt niet te onderschatten.

Het verblijf

Mijn uitvalsbasis was het ‘Coastline Hotel’ in Salina Bay, vlak naast Bugibba op het eiland Malta. Dit hotel vond ik toen absoluut geen aanrader. Wat vooral tegenviel was het feit dat het hotel weinig te bieden had en ik er zowat de enige jongere was. Op een school Italiaanse studenten die er een vijftal dagen waren na, leek ik de enige hotelgast jonger dan veertig jaar… Mijn indruk was dat ‘Coastline Hotel’ samenwerkte met een reisorganisatie voor senioren.

Tijdens het verblijf waren er in de buurt al vele verkeerswerken gaande en was men ook al begonnen aan enkele restauraties aan het hotel. Enkele weken na mijn vertrek ging het helemaal dicht om in de zomer in nieuwe gedaante te heropenen. Het ‘Coastline Hotel’ is niet meer, het is nu het ‘Salini Resort’. De verbouwingswerken waren broodnodig en hopelijk trekt het hotel nu ook een jonger publiek.

‘Salini Resort’ (toen: ‘Coastline Hotel’)
Email: info@saliniresort.com
Telefoon: +356 20163000
Website: http://www.saliniresort.com

Transport

Het gemak van Malta is dat het zo klein is dat je op een klein uurtje aan de overkant van het eiland staat (per bus weliswaar). Alles is dus erg makkelijk te bezoeken en de bussen zijn er ook vrij goedkoop. Voor iets meer dan een euro heb je een dagticket voor de bus beet dat je overal naartoe brengt.

Met de bus ging ik naar het vissersdorpje Marsaxlokk, hoofdstad Valletta en de historische sites Hagar Qim en Mnajdra. Naar Bugibba en Saint Paul’s Bay kon je met een gezapige wandeling makkelijk bereiken. De oversteek naar Gozo en het bezoeken van Mdina, Rabat en Dingli deed ik via dagexcursies.

Een auto huren is uiteraard ook mogelijk, maar laat ons wel wezen: een halfuurtje op de bus zitten is nu ook weer niet de grootste tijdverspilling én is goedkoper dan autohuur.

De luchthaven van Malta – voluit ‘Sir Emmanuel John Azzopardi International Airport’ – ligt op een vijftal kilometer van hoofdstad Valletta en is eveneens makkelijk bereikbaar.

Gedane zaken in Malta

Malta heeft heel wat te bieden waarvan erg veel zaken als een must te beschouwen zijn. Hoofdstad Valletta is groter dan je zou verwachten, Marsaxlokk is een 3D postkaartfoto en Gozo is zo mogelijk nog mooier dan Malta zelf.

Laat me beginnen met Marsaxlokk [‘Marsasjlok’]. Dit vissersdorpje bevindt zich in het zuidoosten van het eiland en is misschien wel het moeilijkst te bereiken. Het huisvest de typische Maltese vissersbootjes, de luzzu. Het zicht op de baai van Marsaxlokk zal je op erg veel lokale postkaarten zien en daarom alleen al wil je er toch eens geweest zijn. Uiteraard is een visgerecht op een terras de ideale lunch..

Te combineren met een bezoek aan Marsaxlokk zijn de historische sites van Hagar Qim [‘Hadjar Iem’] en Mnajdra. Beiden zijn Megalitisch, daterend van ongeveer 3000v.C. en zeker een bezoekje waard. Leuk weetje hier is dat de tempel van Mnajdra onder andere de poort bevat die ook op Maltese euromunten terug te vinden valt.

Hoofdstad Valletta is een ander paar mouwen. Ik had twee dagen nodig om deze stad volledig te bezoeken en dan nog bleef dit ‘beperkt’ tot een tocht in de haven, een bezoek aan de co-kathedraal en heel wat sight-seeing. Eens de stadspoort door, bezocht ik op dag één de linkerkant van Valletta en op dag twee de rechterkant. Op een derde dag vond het boottochtje in de ‘Grand harbour’ plaats en als er nu één iets de moeite was, dan was dit het wel. Zelden vind ik boottochten echt top, maar in dit geval zeker wel. Het zicht op de Middelleeuwse stad is subliem, laat de foto’s van Wikipedia en Google hier bewijs van zijn. De gezelligheidsfactor van Valletta en haar parken is zo groot dat het niet links kán worden gelaten bij een bezoek aan het land.

De stadspoort van Valletta kan gecatalogeerd worden als iets ‘speciaals’. Enerzijds klopt het totaal niet: een moderne toegang tot een oude stad, het past gewoon niet. Anderzijds was het een raar gevoel om er de stad door binnen te wandelen. Ergens voelde ik me zoals Atreyu die in ‘The Neverending Story’ door de eerste proef van het orakel wandelt of de ‘fellowship of the ring’ die vaart tussen de gekende grote standbeelden.. Het heeft echt wel iets.

De co-kathedraal van Valletta – Saint John’s Co-Cathedral – is een toppertje van Barok architectuur. Niet helemaal mijn smaak, maar zeker erg mooi om te bezoeken. Ik heb het altijd wel voor kathedralen, maar zou deze waarschijnlijk niet in mijn top vijf zetten gezien ik het meer voor gotische architectuur heb. Desalniettemin zeker een bezoekje waard, al is het maar door de aanwezigheid van prachtige kunst zoals het schilderwerk ‘De onthoofding van Johannes De Doper‘ van Caravaggio.

Tot Valletta in de tweede helft van de 16e eeuw hoofdstad werd van Malta, was die rol nog weggelegd voor Mdina [‘Em-dina’]. Deze stad is in één adem te noemen met haar voorstad Rabat. Ook deze zijn een must en wat mij betreft dan vooral Mdina, het ommuurde en oudste gedeelte van dit tweeluik. Het is een typische oude stad die braakt van gezelligheid en bezienswaardigheden, waarvan de Sint-Pauluskathedraal het gekendste is. Oh ja, Mdina is vrijwel volledig autovrije wat het enkel nóg aangenamer maakt. In Rabat kan je onder andere catacomben gaan bezoeken, waaronder die van Sint-Paulus, de heilige die een tijdlang op Malta gevangen zou hebben gezeten.

Ik bezocht Mdina en Rabat in een dagexcursie die ook een bezoek aan Mosta en Dingli omvatte. In Mosta werd eigenlijk maar om één reden gestopt: een kerk die net iets specialer was dan de andere 364 kerken die Malta rijk is. Jawel, het eiland heeft één kerk voor elke dag van het jaar.. De koepelkerk van Mosta (officieel de ‘Church of the Assumption of Our Lady’) dankt echter haar bekendheid aan het feit dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een bom op werd gedropt die wel de koepel doorboorde en tussen de vele aanwezige mensen landde, maar niet ontplofte en niemand verwondde. Een kerk met een mirakel voor de gelovigen, een kerk met een legende voor de anderen. Ook in Dingli was er maar één reden om stil te staan: de kilometers lange kliffen.

Tot slot ook nog een vermelding waard is Saint Julian’s. Hier stopte ik enkel om in het plaatselijke Hard Rock Café een pin te kopen, maar het is echt wel een bruisende buurt. Als je wil uitgaan en feesten, een kroegentocht organiseren of een vrijgezellenavond vieren, dan is dit ’the place to be’!

Gedane zaken in Gozo

Net als Malta bevat het kleinere eiland Gozo ook Megalitische tempels. De historische site van Ggantija is zowaar zelfs nóg ouder en de tempels aldaar zijn de op één na oudste door de mens gebouwde religieuze bouwwerken. Vanzelfsprekend staan ze ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Als eiland is Gozo minder dichtbevolkt dan Malta en dat laat zich voelen. Het eiland is rustiger, aangenamer en – naar mijn mening – ook mooier op vlak van natuurgebieden en parken. Je bereikt het eiland door met de veerboot vanuit Cirkewa (Malta) naar Mgarr (Gozo) te varen.

Grootste bezienswaardigheden op Gozo zijn naast Ggantija ook de citadel in hoofdstad Victoria (vroeger ook ‘Rabat’ gegeten) en Het Blauwe Venster. Deze laatste is te zien op de headerfoto bij dit artikel en absoluut een mooi zicht. Niet van het niveau ‘Great Ocean Road’ in Australië, maar zeker meer dan de moeite. Laat trouwens zeker niet na om een boottochtje te maken op het helderblauwe water dat langs het blauwe venster stroomt.

Funfact

Los van de vele toeristische trekpleisters is Malta ook een toplocatie in Europa voor het filmen van menig blockbuster en TV-serie. Op Malta vind je locaties waar scènes werden opgenomen uit onder andere ‘Game of Thrones‘, ‘Gladiator‘, ‘Troy‘, ‘Alexander‘ en ‘Munich‘. De film ‘Popeye‘ met wijlen Robin Williams in de hoofdrol werd zelfs volledig hier opgenomen en de volledige filmset is er nog steeds te bezoeken.

Het geniale reisprogramma ‘Ist nog ver?’ wijdde trouwens een reportage aan de vele filmsets in Malta. Je kan het hieronder bekijken van 20:30 tot 27:05.

Niet bezocht

Wat ik niet bezocht of gedaan heb tijdens mijn verblijf op Malta is onder meer een bezoek aan ‘The Blue Lagoon’. Hier moet je met de bus naartoe, een helling naar beneden rijden tot aan het water om daar dan een ingesloten stuk zee te vinden waarin kan gezwommen of gevaren worden. Zelf vond ik dat niet meer zo uniek, zeker niet als je weet dat je evengoed aan ‘het blauwe venster’ kunt gaan varen, snorkelen of duiken..

Ook het ‘Popeye Village’, de zonet genoemde filmset, heb ik niet bezocht. Ergens heb ik hier een beetje spijt van, maar tegelijk is dit mogelijk meer iets voor later wanneer ik kinderen heb. Nadat ik met die kinderen de film bekeken heb uiteraard.

Tot slot heb ik ook de grootste stad van Malta niet bezocht. Die grootste stad is Birkirkara en dus – misschien verrassend – niet hoofdstad Valletta. Ik kan jullie dus niet vertellen in hoeverre Birkirkara de moeite is, maar als het ook maar half zo charmant is als de rest van het eiland, dan zou het zeker een stop waard zijn.

Samengevat

Malta is absoluut enorm de moeite. Echter is het plannen van je bezoek eraan erg afhankelijk van je interesses, ook al is er voor elk wat wils. Alleen de mensen die op zoek zijn naar een pure zon-zee-strandvakantie komen mogelijk bedrogen uit, maar als culturele uitstap zal je amper beter en veelzijdiger vinden.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, dan moet je zeker Mdina/Rabat en Valletta bezoeken, alsook de historische sites van Ggantija, Mnajdra en Hagar Qim.
Ben je geïnteresseerd in religie, dan kom je zeker aan je trekken met de 365 kerken die het land rijk is.
Ben je geïnteresseerd in wat uitgaan en feesten, dan moet je in Saint Julian’s zijn.
Ben je geïnteresseerd in gezelligheid en terrasjes, dan heb je massa’s keuze, met Marsaxlokk, Valletta, Saint Paul’s Bay en nog vele andere opties.
Ben je geïnteresseerd in sport, dan… Oops, niet veel te vinden hier… Wat zwemmen, wat snorkelen, wat duiken, maar meer zit er niet in vrees ik.
Ben je geïnteresseerd in films en series, dan kun je jagen op filmlocaties natuurlijk.
Ben je geïnteresseerd in zon, zee en strand, dan vind je hier wel zon en zee, maar wordt de queeste naar een strand moeilijker..

Een hotel boeken en een ritme aanhouden van afwisselend een dag luieren aan het zwembad van het hotel en een dag van bezoeken en culturele verrijking is wat ik gedaan heb en wat ik zeker kan aanraden.

Nuttige links

Visit Malta http://www.visitmalta.com/nl/
Buitenlandse zaken: Reisadvies Reisadvies Malta (Buitenlandse zaken)
Lonely Planet – Malta Malta (Lonely Planet)
Tripadvisor – Malta Malta (TripAdvisor)
Wikitravel – Malta Malta (Wikitravel)
Wikipedia – Malta Malta (Wikipedia)
Wikipedia – Gozo Gozo (Wikipedia)
Wikipedia – Comino Comino (Wikipedia)
Wikipedia – Megalithische tempels van Malta Megalitische tempels van Malta (Wikipedia)
Filmlocaties in Malta Guide to movie locations – Malta
Popeye Village Popeye Village
Hard Rock Café Malta Hard Rock Café – Malta

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Het overlijden van Robin Williams, door de ogen van Twitter
Next post … wait for it …

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Malta & Gozo

  1. Mooi artikel, maak er eentje per reis en je hebt een leuke reeks!

    Op jouw aanraden vorige zomer (de overgang van juli naar augustus) zelf naar Malta geweest.
    Oorspronkelijk gingen we naar Tunesië, maar dat was geen optie meer na de aanslagen in Souze.

    Ik ga voor een heel groot stuk akkoord met je bevindingen. Malta is een topbestemming. In de zomer is het ook absoluut een aanrader, maar als je in een hitte golf terecht komt (37°C en meer elke dag, zonder een zeebries) wordt het wel heel warm! Gelukkig komt dat niet zo vaak voor en wanneer de normale zeebries over het eiland waait, zijn de hoge temperaturen zeker te doen.

    Zelf zijn we een weekje geweest en hebben we veel bezocht van wat jij bezocht hebt.
    Ik kan iedereen dus absoluut aanraden om naar Valletta en Mdina te gaan. heerlijke wandelsteden waar de oude glorietijd van de kleine eilandstaat onmiddellijk tot leven komt. Mdina is bij valavond ongelofelijk mooi en zo rustig dat je echt denkt dat je er alleen bent. Doordat Mdina in het midden van het eiland ligt, heb je een mooi zicht over alle lichtjes rondom rond.

    De tempels van Mnajdra en Hagar Qim behoren tot de meest spirituele plaatsen waar ik ooit geweest ben (en daar horen bestemmingen als Petra, Wadi-Rum, De Sahara, Yosemite NP bij)

    Gozo vonden wij zelf minder de moeite, maar dat lag misschien aan de gids of het gezelschap.

    Zoals Cédric al zei, de bussen zijn het ideale vervoersmiddel op Malta. Ze zijn iets duurder tegenwoordig, maar nog altijd heel goedkoop. Voor 20 euro reis je een hele week met de bus. Verder heeft Malta ook een zeer actief en uitgebreid uitgaansleven. Je kan er je feestbeest en je innerlijke nachtraaf zonder problemen een weekje voeden.

    2 tips die je overal leest over Malta en die je echt moet volgen (volgens mij):
    – Neem altijd je zwemspullen mee eender waar je naar toe trekt. Het weegt niets en je zal vaak blij zijn dat je het deed
    – Bezoek een lokaal dorpsfeest. De hele zomer lang vieren ze in Malta hun lokale patroonheiligen met een dorpsfeest dat het midden houdt tussen een traditionele kermis, een braderie, een processie en een groot vuurwerk. Elk hotel kan je wel een tip geven over waar in de buurt er een feest plaatsvindt. De grote hebben mooier vuurwerk, de kleinere zijn authentieker (en je hebt er minder toeristen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *