0 0
Read Time:7 Minute, 24 Second

Uiteraard rouwde heel de wereld mee. In tijden van oorlogen en conflicten is het wekelijks viraal gaande filmpje van een lachende baby of een van de tafel vallende kat soms een verademing. Humor helpt, humor zalft, humor geneest. Als dan een provider van humor er de brui aan geeft en besluit zelf de pijp aan Maarten te gaan geven in plaats van die later te laten komen halen, dan raakt dat je.

De mooiste reactie kwam dan misschien van ‘The Academy’, zijnde de mensen achter de befaamde Oscarverkiezing. Vier woorden, één afbeelding, alles zeggend. Het genie uit de lamp van Aladdin kreeg in de Disneyklassieker de stem van Robin Williams en zo ineens ook diens karakter. Robin Williams had lang gesukkeld met depressies en een drankprobleem, raakte aan de beterhand maar voelde zich nooit écht goed in zijn vel blijkbaar. Hopelijk vond dit door iedereen geliefde genie in zijn zelfdoding de vrijheid die hij zocht.

Uiteraard komen dan ineens ook de vragen bovendrijven rond zelfdoding, rond de redenen ervoor en rond het vaak onderschatte iets dat een depressie is. De clown die het circuspubliek aan het lachen brengt maar in de momenten daarvoor en daarna eenzaam teruggetrokken leeft in zijn caravan. De komiek die door iedereen graag gezien is maar zichzelf niet goed in zijn vel voelt.

Het schreeuwt om extra aandacht voor het gedrocht dat een depressie kan zijn en voor het feit dat mensen jammer genoeg maskers moeten opzetten bij momenten.

“Moeten opzetten”, zo zei ik het inderdaad. Een tweet van Pauley Perette (bekend als Abby Sciuto uit de tv-serie ‘NCIS’) stemt namelijk tot nadenken. Celebrities krijgen zodanig veel aandacht, té veel aandacht, dat ze eraan tenonder gaan. Het is een stresserend beroep, een enerverend beroep, en dat weegt. Echter, net door hun status van beroemdheid is het moeilijker om hulp in te roepen want het zou al in “de boekskes” staan nog voor de hulp effectief werd gezocht…’Fame is Fatal’, aldus Pauley en het jammere is dat ze wel eens gelijk zou kunnen hebben.

Overlijdens van beroemdheden zijn steeds ook aanleiding om quotes boven te halen over het leven en de zin ervan. Citaten van de persoon zelf uiteraard. De vaakst voorkomenden vandaag waren enerzijds “I used to think the worst thing in life was to end up all alone. It’s not. The worst thing in life is ending up with people who make you feel all alone.”, een quote van Robin zelf, en anderzijds “You don’t know about real loss, because that only occurs when you love something more than you love yourself.”, een quote van Sean Maguire, Williams personage in de film ‘Good Will Hunting’.

Anderen trekken er zelf lessen uit. Vaak een les van het genre “geniet van je leven want het kan zomaar je laatste dag zijn” of iets dergelijks. Kaya Callahan, dochter van Eva LaRue, actrice uit ‘CSI:Miami’ wil zich Robin Williams herinneren als volgt: http://isatrends.at/friends/55413/robin-williams-mit-den-augen-eines-kindes/ .

Robin Williams was een veelzijdig talent, ergens te verwachten van een acteur uiteraard, maar dan toch ook weer anders dan anderen. “One of a kind”, zo omschrijft Amerikaans president Obama het, want hij was ‘ne schone mens’, zoals ook zijn vrienden en collega’s erkennen.

Al even mooi dan dergelijke steunbetuigingen en getrokken lessen vond ik twee tweets die niet van personen kwamen maar van ‘instanties’. NASA enerzijds en het British Museum anderzijds. De Amerikaanse luchtvaartorganisatie keerde terug naar 1988, toen Robin Williams de bemanning van Spaceshuttle ‘Discovery’ wekte.

Het British Museum tweette dan weer een foto van Robin Williams, in de hoedanigheid van zijn “Night at the Museum”-personage Teddy Roosevelt bij de befaamde Steen van Rosetta. Geef toe: een gids als Robin Williams zou je toch écht wel graag hebben bij je bezoek aan dit museum…

Soit, mooie herinneringen aan een warme persoonlijkheid. Dat in elk geval. Al is het toch ook weer pijnlijk om te moeten vaststellen dat er mensen zijn die hem niet kennen. Misschien is het omdat ik oud word – ik ben er toch al 29 – maar het doet me toch steeds wat hartzeer als “de jeugd van tegenwoordig” enkele helden van “mijn tijd” niet kent. Als ze niet weten wie Freddie Mercury is, als ze nooit een aflevering van “Friends” gezien hebben, als ze nooit Zidane hebben weten voetballen of Ayrton Senna racen. En zo geschiedde dat er dan mensen zijn die zich afvragen wie Robin Williams is, of mensen die hem verwarren met zanger Robbie Williams. Een generatiekloof licht aan de basis hiervan, ik vrees dat ik hier gewoon mee moet leren leven.

Dat men echter zo gatachterlijk is om “geplogen” te schrijven in plaats van “gepleegd”, daar heb ik het nog een pak moeilijker mee. Nóg moeilijker heb ik het met hoe op sensatie beruste media met zo’n overlijden omgaan. In onderstaand geval: ABC News.

Al is er op een dag als deze gelukkig ook ruimte voor humor. Ok, sommigen zouden het veel te vroeg vinden om te lachen met iets in verband met het overlijden van Robin Williams, maar laat ons wel wezen, de man wilde ons in elk geval geen pijn doen met zijn zelfdoding. Hij heeft ons altijd aan het lachen willen brengen en genoot ervan ons te zien lachen. Dus laat ons dat vooral doen. De twittergenaamde @Zegmaarbas had dit alvast door en stak de draak met de eerder aangehaalde generatiekloof en verwarringen. De hashtag #RIPRobinWilliams, de foto van Gary Barlow die wat weg heeft van Robbie Williams en een quote die niet meer is dan de eerste de beste lyric uit een song van Robbie Williams. Alle mogelijke verwarringen op één hoopje gegooid. Waarvoor dank, want ik vond dit grappig 🙂

Tot slot nog mijn medeleven aan familie, vrienden en kennissen uiteraard. Het moet voor hen verdomd moeilijk zijn om van iemand als Robin afscheid te nemen.

“Please, don’t worry so much, because in the end, none of us have very long on this Earth. Life is fleeting. And if you’re ever distressed, cast your eyes to the summer sky, when the stars are strung across the velvety night. And when a shooting star streaks through the blackness turning night into day, make a wish, think of me. Make your life spectacular. I know I did.”
– Robin Williams in ‘Jack‘ –

 


 

Bron van de foto in de header: ABC7News .

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Treuren om idolen, dat mag zeker!
Next post Malta & Gozo

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *