0 0
Read Time:5 Minute, 12 Second

Hoe moeilijk zou het zijn als supporter van Club Brugge om zo objectief mogelijk iets te gaan schrijven over de huidige situatie rond de man die ons voor het eerst sinds 2005 nog eens een landstitel bezorgde? Ik kan het niet laten een poging te ondernemen, een van die duizenden geabonneerde meningen op Olympia zijnde.

Eerst wel even een kanttekening. Is het wel puur en alleen aan Michel Preud’homme te danken? Is het ook niet een beetje heel veel Bart Verhaeghe? Hoe Club stilaan terug structureel een topclub is geworden in België, dat maakt mij misschien nog het meeste blij: we zijn terug waar we horen. Al is het pakken van die langverhoopte landstitel met een riante zege tegen de Brusselse rivaal natuurlijk het neusje van de als zalm vermomde kers op het topje van de ijsbergtaart. Of zoiets.

Laat ons niet vergeten dat de welverdiende landstitel 2015-2016 (want ja, welverdiend, ja) volgt op een even goed seizoen eraan voorafgaand. Toen zonder titel, maar wel met bekerwinst en een Europese kwartfinale. Het werd als een boerenjaar bestempeld, maar dit seizoen geldt als bevestiging van de Blauw-Zwarte comeback aan de top. Bewerkstelligd door structurele groei onder het voorzitterschap van Bart Verhaeghe en bekrachtigd door het werk van Michel Preud’homme.

Dan is het erg makkelijk om te denken dat je objectief bent als je vindt dat Michel Preud’homme hoofdtrainer moet blijven. Ik zou dat trouwens niet eens erg vinden, echt niet. Echter, ís het wel objectief? Of toch nog een gedachte geënt op dat laatste fluitsignaal op die emotionele maar oh zo mooie vijftiende mei? “Michel, reste avec nous”, klonk en klinkt het, maar is dat het beste voor alle partijen?

Het doet me plezier dat het bestuur van Club en ook Preud’homme zelf een lange termijnvisie hebben. Ik ga er dan ook van uit dat ze bij een al dan niet vervanging van onze T1 ook een lange termijn voor ogen hebben. Het lijkt in persartikels steevast te gaan om OF een vertrek, OF een nieuwe functie binnen Club OF een extra jaar hoofdtrainersschap. Daar zit in mijn ogen al een foute redenering in. In die derde optie meer bepaald. Waarom beperken tot één jaar?

Als ik de huidige a-kern van Brugge’s ‘scoonste‘ bekijk, dan lijkt het mij dat Preud’homme nu beter ofwel technisch directeur wordt, ofwel nog twee of drie jaar hoofdtrainer blijft. Beide scenario’s zich afspelend bij Club Brugge uiteraard. Soit. Die tweede optie gaat over meer dan één jaar dus. Waarom? Remember Sollied.

Na de dertiende landstitel zagen we een leegloop bij Blauw-Zwart. De hoofdcoach die zijn systeem en visie er vijf jaar had ingeslepen, vertrok, met in zijn zog niet van de minste namen. Kapitein Timmy Simons, Nastja Ceh, Peter Van der Heyden, David Rozehnal en andere basisspelers hadden hun transfer evenzeer verdiend. Het betekende te veel van het “goede” en het einde van een cyclus. Eigenlijk bewonderenswaardig dat boegbeeld Jan Ceulemans in die situatie van een aangekondigd overgangsjaar nog een puike Champions Leaguecampagne en een derde plaats in de competitie wist te behalen voor hij op die zwarte 3 april werd ontslagen.

Het lijkt me evident dat het Brugse Clubbestuur dergelijk scenario van te grote verandering wil vermijden en net dat lijkt me de reden waarom Michel Preud’homme beter niet één jaar aanblijft als hoofdtrainer. Ofwel wat langer de functie van T1 blijven bekleden, ofwel nu al de fakkel doorgeven. Na volgend seizoen riskeert Club namelijk meerdere belangrijke spelers te verliezen (Engels, Izquierdo en Simons om er maar drie te noemen) en als daarbovenop ook Michel de ploeg zou verlaten, dan zal een érg moeilijk seizoen volgen. Misschien zelfs twee. Ok, geen elf meer, dat zeker niet, maar u snapt mijn punt wel.

Vandaar, in de wetenschap dat Club Brugge nu hopelijk haar spelersgroep zal kunnen samenhouden met de terugkeer van/naar de Champions League in het verschiet, is het misschien logischer voor de continuïteit dat de opvolger van Michel Preud’homme nu al aan de slag zou kunnen terwijl hij nog over grotendeels dezelfde spelersgroep kan beschikken. Blijft MPH intussen technisch directeur en kan Philippe Clement bereid gevonden worden om T2 te blijven, dan is de continuïteit helemaal gegarandeerd. Zeker als zijn opvolger al vertrouwd is met MPH en diens visie. (Hallo, Yannick Ferrera?)

Nu een nieuwe trainer aanstellen, terwijl Preud’homme op de achtergrond kan blijven meewerken, lijkt me het ideale scenario voor Club Brugge. Zo is de nieuwe T1 al ingewerkt in functie van een eventueel vertrek van de key players na volgend seizoen en kent hij de ploeg, de club en de kern reeds goed genoeg om samen met technisch directeur MPH hier een oplossing voor te vinden. Oh ja, mocht Michel technisch directeur worden, dan valt dat mogelijk ook ineens te combineren met een job als bondscoach van de Rode Duivels, dus ook zij varen daar dan wel bij.

Anderzijds, als Michel toch besluit te blijven, wat ik zeker niet erg zou vinden dus, dan lijkt het me wel nodig dat hij ineens voor minstens twee seizoenen wil aanblijven. Zo kan hij zelf na het vertrek van die kernspelers eind volgend seizoen al de fundamenten leggen voor en/of verder bouwen aan wat zal komen wanneer hij alsnog stopt. Maar dan moet hij dus wel bereid zijn nog twee jaar hoofdtrainer te blijven, terwijl hij zelf verklaart erg vermoeid te zijn door zijn veeleisende job en zijn ingebouwde perfectionisme.

Michel Preud’homme technisch directeur. Yannick Ferrera (?) als hoofdtrainer gedurende 3 à 5 jaar, Philippe Clement die T2 blijft. Terwijl we met Sven Vermant (beloften) en Maarten Martens (U17) ex-profs aan het werk zien in de jeugdopleiding, misschien iets wat Timmy Simons ook kan doen (U19?) eens hij op pakweg zijn 65e besluit de voetbalschoenen aan de haak te hangen. Het is een scenario dat bij mij klinkt als een structureel verder bouwen aan de mooie toekomst van de Club met de trouwste supporters van het land.

Of ik gelijk krijg, dat weten we ergens in de komende dagen, hopelijk nog ruim voor de start van het EK voetbal in Frankrijk.. In elk geval zal elk lid van de Clubfamilie Michel Preud’homme steunen in zijn beslissing. Dat op zich is al verdomd mooi. En tout cas Michel, merci pour tout!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post D-Day? FCB-Day!
Next post Belgische ontgoocheling op het EK?

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *