0 0
Read Time:4 Minute, 36 Second

Ik heb geen idee of het een trend aan het worden is, maar het lijkt erop dat enkele sporten manieren zoeken om korter, krachtiger en spectaculairder te gaan worden. Rugby was na 1924 nooit meer een Olympische sport, maar Rugby Sevens – de variant met 7 in plaats van 15 spelers en een kortere wedstrijdduur – wordt dat wél vanaf de Spelen van Rio volgend jaar. Bijna vijf jaar geleden werd verder ook ‘Power snooker’ wereldwijd gelanceerd. Een variant op snooker waarbij er bijvoorbeeld een shotclock werd geïntroduceerd: 20 seconden om de volgende bal te spelen. Er waren ook bonuspunten te verdienen via ‘power balls’, ‘power zones’ en ‘power plays’. U herinnert zich misschien de toen op tv uitgezonden wedstrijd tussen Luca Brecel en Ronnie O’Sullivan.

Dit jaar is het de beurt aan tennis om een snellere variant te lanceren. In aanloop naar de Australian Open die maandag begint, wordt deze week ‘Fast 4 Tennis’ gelanceerd in Sydney, Melbourne en Adelaide. Een snellere, meer competitieve variant op tennis. De basisregels blijven hetzelfde, het veld en de spelers ook, maar er zijn vier nieuwe regels.

  1. Raakt de bal bij de opslag het net en valt hij in het service vak, dan wordt de opslag bij ‘normaal’ tennis opnieuw gedaan. Niet zo bij Fast 4 Tennis waar netballen geen issue zijn. Het spel gaat gewoon door!
  2. Bij 40-40 (deuce) is er in Fast 4 Tennis geen sprake van voordeel/advantage. In geval van deuce komt er een ‘Power point’. Heel simpel: Wie het volgende punt wint, wint de game. De receiver mag voor dat ‘power point’ trouwens kiezen aan welke kant zijn tegenstander de opslag serveert.
  3. Waar elke set in tennis tot 6 games gaat, met een tie-break in geval van 6-6, wordt in Fast 4 Tennis de set gewonnen door de eerste speler die 4 games wint.
  4. Als het 3-3 staat in de set, dan komt er ook een tie-break, maar ook die is wat korter. De eerste die in de tie-break 5 punten haalt, wint de set. Ook hier geen sprake van twee punten verschil dus.

Kortere sets, kortere tie-breaks en geen “tijdverlies” door voordeel bij deuce of door een opnieuw te nemen opslag in geval van een netbal.

Vorige maandag werd deze “nieuwe” sport gelanceerd in Sydney op vrij spectaculaire wijze. Lleyton Hewitt en Roger Federer sloegen een balletje in de beroemde haven van Sydney. Eerst al varend op een speedboat en daarna op een tijdelijk aangelegd tennisveld met de Harbour Bridge in de achtergrond. Kon het duidelijker dat men een spectaculaire sport wilde lanceren?

Die avond namen de Australische legende en de (volgens velen) beste aller tijden het tegen elkaar op in de allereerste wedstrijd Fast 4 Tennis. ‘One night with Federer & Hewitt’ werd als exhibitiewedstrijd betwist in de Qantas Credit Union Arena, werd live uitgezonden op tv en werd uiteindelijk door Federer gewonnen in vijf sets: 4-3 (5-3), 2-4, 3-4 (3-5), 4-0 en 4-2. De vijfsetter duurde in totaal amper ongeveer anderhalf uur duurde en voor een pak entertainment zorgde.

Twee dagen later was het de beurt aan Rafael Nadal om de show te stelen in Melbourne. Opnieuw live op tv uitgezonden nam hij het in de Margaret Court Arena op tegen achtereenvolgens Mark Philippoussis (voor het eerst in tien jaar terug op een tennisveld), Omar Jasika (17-jarig Australisch talent) én Fernando Verdasco. Drie wedstrijden die Rafa telkens winnend afsloot. De eerste twee wedstrijden waren opwarmertjes: telkens slechts één set, door de Spanjaard gewonnen met 4-1.

Nadal-Verdasco was de échte affiche van de avond. In 2009 hadden ze op de Australian Open een halve finale betwist in vijf sets, goed voor meer dan vijf uur tennis. Woensdag speelden ze in hun eerst Fast 4 Tennisduel opnieuw een vijfsetter, dit keer slechts anderhalf uur durend.. Nadal won deze exhibitiewedstrijd (ja, er was ruimte voor een selfie tijdens de wedstrijd zoals Totti dat onlangs deed voor AS Roma) met 2-4, 4-3 (5-4), 4-3 (5-4), 3-4 (4-5) en 4-2.

Van dinsdag tot donderdag werd ‘Fast 4 Tennis’ ondertussen in Adelaide gelanceerd door enkele legendes. John McEnroe, Lleyton Hewitt, Goran Ivanisevic, Michael Chang en Marcos Baghdatis tekenden present voor de ‘World Tennis Challenge’. Zowel enkelwedstrijden als dubbelwedstrijden werden betwist, zij het in ‘best of 3’ wedstrijden, dus maximaal driesetters.

Voorlopig gaat het allemaal om exhibitiewedstrijden. Leuke opwarmertjes met het oog op de komende Australian Open. Mooi om tennis te promoten en de ticketverkoop aan te wakkeren terwijl het publiek altijd wel graag geëntertaind wordt door de grappen en grollen op het veld. De flashy kledij van Nadal, de zoon van Hewitt die wat balletjes komt slaan of Verdasco die een hawk-eye aanvraagt terwijl hij ook wel zag dat de bal van Nadal was maar hij gewoon even wat extra tijd wil om te bekomen van de lange rally, het publiek smaakt zo’n dingen natuurlijk.

Of Fast 4 Tennis écht wat wordt, dat zal de toekomst uitwijzen, maar aan de tv-aandacht, de publieke opkomst en de tweets te zien, worden deze eerste wedstrijden zeker niet de laatste. Ik verwacht me hier in Australië in elk geval aan een heruitgave van Fast 4 Tennis beginnen volgend jaar.

 


Deze blog werd geschreven voor en verscheen op de website van SportNext.be.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post AFC Asian Cup
Next post Alleen op doel af

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *