0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Volgende zaterdag 5 april 2014 wordt een niet onbelangrijke dag in de geschiedenis van voetbalclub FC Barcelona. Enfin, voetbalclub én futsalclub én handbalclub én hockeyclub én basketclub. Het ganse instituut dus. De recente successen van de ploeg(en), in combinatie met het feit dat het ganse domein toch al meer dan vijftig jaar oud is, zorgen ervoor dat er aan vernieuwing wordt gedacht. De plannen hiervoor zijn zo goed als rond, maar het zijn de supporters van de Blaugrana die het laatste woord hebben. Barcelona doet er dan ook goed aan hier zo klaar en duidelijk mogelijk over te communiceren. En dat doen ze.

De genoemde ploegen binnen FC Barcelona werken nu hun wedstrijden af gespreid over vier venues waarvan Camp Nou uiteraard het gekendste is. Daarnaast zijn er nog het Mini Estadi (‘klein’ stadion, 15.276 plaatsen, voor het beloften- en damesvoetbal), het Palau Blaugrana (indoorsporten) en het Pista de Gel (ijspiste). Het geheel is aan een heropwaardering toe en de plannen hiervoor zijn klaar. Er wordt niet gekozen voor een nieuw stadion, maar voor een renovatie van de ganse huidige site. Zaterdag is het aan de socio’s om in een door Barça georganiseerd referendum te stemmen over dit project dat ‘Nou Espai Barça’ gedoopt werd.

Om iedereen duidelijk te informeren werd vrij centraal aan Camp Nou een expositie ingericht waar in het Catalaans, het Spaans en het Engels alle nodige informatie te vinden is over het Nou Espai. Er werden aparte webpagina’s hierover aan de Barcelonese website toegevoegd, de ganse Camp Nou-site én het stadion hangen vol met banners die oproepen om te stemmen en bij de voorgaande wedstrijden werd dezelfde oproep ook nog verspreid via de led-boarding én via folders die op de zitjes waren gelegd. Meer nog: over een termijn van dertig dagen heeft de club een veertigtal infosessies gehouden om de supporters en alle belanghebbenden in te lichten en eventuele vragen te beantwoorden.

Bij het binnen komen van de expositie krijg je meteen tekst en foto’s bij de geschiedenis van Camp Nou. Hierna maakt een scherm de vergelijking met andere landmarks uit de voetballerij: Maracaña, de Allianz Arena, de geplande nieuwe stadions van Real Madrid, Valencia en Olympique Lyon en nog meer. Dit met de duidelijke vermelding dat “al de concurrenten een nieuw stadion hebben of aan het bouwen zijn”. Niet kunnen achterblijven op de concurrentie dus, zelfs al heb je nu al het grootste stadion van Europa..

Hierna gaat de expositie over tot de orde van de dag: maquettes, beeld- én audiomateriaal rond de nieuwe thuishaven van Messi en co. Camp Nou wordt uitgebreid tot 105.000 plaatsen, er komt een volledig nieuw Palau Blaugrana, hernieuwde kantoorgebouwen, 5.000 extra parkeerplaatsen en meer van dattum. Met gaat dus niet over één nacht ijs en het kostenplaatje is dan ook navenant: zo’n 600 miljoen euro. Over de plannen werd meerdere jaren overleg gepleegd en het enige wat overblijft op de to do list is hier en daar wat finetuning en het akkoord van de leden van de Algemene Vergadering die dus zaterdag hun stem kunnen uitbrengen.

Een maquette met een algemeen plan van de site, een doorsnede van de te vernieuwen tribune, een video met hoe de verbouwingen zullen worden aangepakt, foto’s én zelfs touchscreens met de stadionplannen. Neem daar dan nog drie audiopalen bij waar je kan luisteren naar de mening van en verduidelijking door enkele bestuursleden en je snapt dat iedereen wel meer dan voldoende ingelicht zal zijn. Het geheel wordt zodanig gebracht dat je bij het bezoeken van de expositie sowieso buiten wandelt met een gevoel van “dit is nodig voor de club”. ‘Neen’ stemmen bij het referendum wordt dus moeilijk, al weet je nooit wanneer je het kostenplaatje ziet en woont in een land dat zwaar heeft afgezien tijdens de economische crisis… Uitsluitsel kort na 5 april!

 


Deze blog werd geschreven voor en verscheen op Sportnext.be.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post F1: Snelheid, spektakel en… city marketing
Next post Ik heb veel te vertellen

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *