0 0
Read Time:6 Minute, 19 Second

Mathew Ryan speelt op zaterdag 31 januari met Australië in het Olympisch Stadion van Sydney de finale van de Asian Cup tegen Zuid-Korea. De Socceroos mogen zich een zeer reële winstkans toemeten. De doelman van Club Brugge zal er niet alleen aangemoedigd worden door meer dan 80.000 landgenoten. Hij kan ook op de steun rekenen van de 29-jarige Ieperling en fervent Blauw-Zwart supporter Cédric Demets. “Mat bewees de afgelopen drie weken meer dan ooit een klasbak te zijn”, zegt de werknemer van het ministerie van Sport. “Ik heb hier intussen met mijn eigen ogen en oren kunnen vaststellen dat zijn populariteit dagelijks toeneemt. Ryan is ‘hot’ in zijn thuisland.”

Waarom doet een West-Vlaming de moeite het reilen en zeilen van de Asian Cup op de eerste rij mee te maken ? We kwamen op woensdag 28 januari Cédric Demets op het spoor dankzij een verhaal in ‘Het Laatste Nieuws’ over ‘de Belgische Australiërs’ Mathew Ryan en James Troisi. In de laatste alinea prijst Ryan zich zeer gelukkig dat een Clubsupporter hem al drie weken lang op de voet volgt. Een tweet bracht ons tijdens het vroege ochtendgloren (in Australië was het toen tien uur later, red.) al meteen in contact met Cédric Demets, sinds het seizoen 2005-2006 een trouwe abonneehouder van Club Brugge.

“Mijn favoritisme voor Club Brugge bereikte na het winnen van de laatste landstitel in 2005 een (eerste) hoogtepunt”, blikt Cédric Demets bijna tien jaar later terug in de tijd. “Zoveel was zeker. Deze kleuren én de club in het bijzonder zouden voor de rest van mijn leven een aparte plaats in mijn hart innemen”, kan de Zuid-West-Vlaming een flinke portie fierheid moeilijk onderdrukken. Demets was niet alleen een goed student. Hij slaagde er al snel in zijn diploma te verzilveren. De Vlaamse Regering nam hem als ambtenaar in dienst bij het ministerie van Sport. Cédric is er nog altijd tewerkgesteld en werkt onder meer projecten voor Topsport Vlaanderen uit. Tevens is hij fervent actief op sociale media.

Blauw-zwarte outfit

“Tewerkgesteld zijn als staatsambtenaar bied je onder meer de kans om één jaar onbetaald verlof te nemen”, leidt Cédric Demets met een kwinkslag de reden van zijn aanwezigheid in het Kangoeroeland in. “Het kriebelde al enige tijd om gedurende twaalf maanden Australië in al zijn facetten te leren ontdekken. Ik maak dat voornemen intussen van 20 oktober 2014 hard. De combinatie van het nabij volgen van de Asian Cup is vanzelfsprekend een lekker meegenomen toeval.”

Omdat de missie van Cédric Demets er hoofdzakelijk in bestaat Australië te ontdekken, woonde hij niet alle wedstrijden van de Asian Cup bij. Eén match stond echter al geruime tijd met stip genoteerd. Je raadt het moeiteloos : Mat Ryan aan het werk zien in de confrontatie tussen Australië en Oman (4-0 winst).

“Er zaten welgeteld 50.276 toeschouwers op de tribunes”, vertelt de Ieperling. “Niet slecht vond ik voor een weinig aansprekende affiche. De sfeer in het stadion was aangenaam en bij momenten ook luidruchtig, maar dat was grotendeels te wijten aan het feit dat ik in het vak naast de Australische spionkop zat. Ik had me voor de gelegenheid in een Blauw-Zwarte outfit uitgedost. Het viel op, want ik was omringd door duizenden thuisfans waarvan het merendeel in het kanariegeel getooid waren. Heel veel werk kreeg Ryan in deze éénrichtingswedstrijd niet op te knappen. De save die hij na drie minuten uit zijn mouw schudde door een puike Oman-poging uit zijn winkelhaak te ranselen, deed het stadion wel op zijn grondvesten daveren.”

‘Selfie met Ryan’

Het mooiste en vooral meest onverwachte moment voor Cédric Demets situeerde zich ruim een halfuur na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd tegen Oman.

“Na de halve ereronde van de Australische ploeg calculeerde nog één speler de tijd in om handtekeningen uit te delen, selfies met fans te maken en er een kort gesprekje mee te voeren”, trapt Cédric de gemeten voorzet blindelings binnen. “Ja, het was natuurlijk Mathew Ryan. De traditie die hij er na een wedstrijd van Club steevast op nahoudt, zet hij in zijn thuisland onverstoord voort. Zijn populariteit neemt dan ook logischerwijze dagelijks toe. Mat is ‘hot’ in Australië en keek vanzelfsprekend verbaasd op toen hij me achter de omheining in mijn Clubshirt en dito sjaal ontwarde. ‘Ben je speciaal voor mij uit België naar hier gekomen om mij aan het werk te zien ?’, was zijn eerste reactie tijdens een kort gesprek onder vier ogen. “De volledige uitleg over mijn aanwezigheid bespaarde ik hem, maar hij stond er op met mij een ‘selfie’ te nemen. Een klasseboy is ‘onze Ryan’. Ik was écht onder de indruk. Een moment om te koesteren.”

De trouwe Clubabonneehouder realiseert zich zeer goed dat hij wellicht het verkeerde jaar ‘onbetaald verlof’ heeft uitgekozen om Australië te ontdekken. Niet in het minst omdat Blauw-Zwart dit seizoen nog heel veel troeven achter de hand houdt om minstens één prijs in de wacht te slepen.

Play offs

“Dat is de keerzijde van de medaille”, geeft Cédric ruiterlijk toe. “Ik volg het reilen en zeilen van Club via allerlei mediakanalen, maar ik zal er alles aan doen om de verhoopte climax van het seizoen ‘live’ mee te maken. Het plan ligt op tafel en is in die mate concreet dat ik op 30 april eventjes voor drie weken naar huis terugkeer om van de laatste Play Off I-wedstrijden geen minuut te moeten missen. Jan Breydel dat in vuur en vlam staat : ik wil dat voor geen geld ter wereld missen.”

Zijn ticket voor de finale van de Asian Cup op zaterdag 31 januari in Sydney heeft hij sedert enkele dagen op zak.

“Mijn zitplaats hoog in het immense Olympische Stadion, dat plaats biedt aan 85.000 toeschouwers, kostte me ongeveer 85 euro”, besluit Cédric Demets. “Australië is vanzelfsprekend torenhoog favoriet. Niet in het minst omdat Mathew Ryan in de vorm van zijn leven verkeert. Zijn recente verkiezing als ‘Doelman van het Jaar’ in ons land heeft zijn status nog eens extra in de verf gezet. Club Brugge kan vanaf begin volgende week een zeer gemotiveerde Aussie in de armen sluiten. Zijn verlangen om er in Jan Breydel weer bij te zijn, is onnoemlijk groot.”


Op 28 januari 2015 werd ik geïnterviewd door Johan Koekelbergh, redactiemedewerker van Club Brugge over mijn verblijf in Australië en het feit dat ik hier enkele wedstrijden in Sydney bijwoon van de Australische nationale voetbalploeg tijdens de AFC Asian Cup. Australisch doelman Mathew Ryan staat namelijk onder contract bij Club Brugge, vandaar. Bovenstaande tekst is het resultaat van het korte telefonische interview en verscheen op de website van Club Brugge op 29 januari 2015.

In de erop volgende minuten en uren werd het verhaal ook overgenomen door andere nieuwssites en in licht aangepaste vorm gepubliceerd:

hln

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Australia Day 2015
Next post 7 levenslessen uit de Caraïben

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *