0 0
Read Time:7 Minute, 39 Second

In 2012 is het weer zover, de vierjaarlijkse hoogzomer van de sport is weer aangebroken: EK Voetbal, Tour de France én Olympische Spelen. Heerlijk gewoon. Ideaal ook om ons leven op deze aardkloot af te sluiten aangezien het binnen een jaar toch over en uit is volgens de Maya’s… Soit, na de EK-loting van gisteren is het tijd voor een pronostiek.

Groep A

Het zwakke broertje onder de vier groepen. Vier ploegen die sowieso niet ver zullen raken in het tornooi. Een groep die in feite enkel tot nut heeft om een ‘klein’ voetballand ook een rol van, weliswaar minieme, betekenis te laten spelen. Griekenland is ooit eens Europees Kampioen geworden, net als Tsjechië, maar de kans dat een van beide dat huzarenstukje herhaald is quasi nihil. Mocht u dat toch geloven, gelieve dan in te zetten bij de bookmakers: u zou gigantische winsten kunnen maken denk ik. Idem voor Polen en groepsfavoriet Rusland, dat in de vorige editie de halve finales haalde en met Pavlyuchenko, Zhirkov, Arshavin, Bilyaletdinov en Akinfeev zeker kwaliteit genoeg heeft om één of wie weet zelfs twee rondes verder te raken.

 • 08/06 > Polen – Griekenland 1-1
 • 08/06 > Rusland – Tsjechië 2-1
 • 12/06 > Griekenland – Tsjechië 1-2
 • 12/06 > Polen – Rusland 0-1
 • 16/06 > Tsjechië – Polen 0-0
 • 16/06 > Griekenland – Rusland 1-1

Prognose eindstand:

 1. 7 ptn – Rusland
 2. 4 ptn – Tsjechië
 3. 2 ptn – Griekenland
 4. 2 ptn – Polen

Groep B

In de ‘group of death’ hoop ik als supporter dat Holland en Duitsland het niet halen. In tegenstelling tot blijkbaar vele andere Belgen, krijg ik het niet over mijn hart om voor de buurlanden te supporteren. Soit, als we realistisch zijn, dan zijn zij de favorieten. Portugal mag in elk geval niet onderschat worden: Cristiano Ronaldo zal toch ooit eens iets willen getoond hebben op een belangrijk landentornooi. Het ‘Danish Dynamite’ van hun kant kan altijd gevaarlijk uit de hoek komen, zelfs al zijn hun gouden generaties met Jon Dahl Tomasson, Peter Schmeichel en de Laudrup-broertjes al lang verleden tijd. 

 • 09/06 > Nederland – Denemarken 2-0
 • 09/06 > Duitsland – Portugal 3-1
 • 13/06 > Denemarken – Portugal 1-2
 • 13/06 > Nederland – Duitsland 1-3
 • 17/06 > Denemarken – Duitsland 1-3
 • 17/06 > Portugal – Nederland 2-2

Prognose eindstand:

 1. 9 ptn > Duitsland
 2. 6 ptn > Nederland 
 3. 6 ptn > Portugal
 4. 0 ptn > Denemarken

Groep C

Volgens mij wordt dit dé groep op naar uit te kijken, nog meer dan groep B. Op de derde speeldag van het tornooi staan de twee recentste Europese kampioenen al tegenover elkaar. Xavi tegen Pirlo, Villa tegen Gilardino, Chiellini versus Piqué, Iniesta versus Motta. Ik zie het al helemaal zitten, ook al is Italië al lang niet meer de gouden generatie met Cannavaro, Del Piero en andere genieën. Spanje is in mijn ogen de grote favoriet voor tornooiwinst, samen met Duitsland. Italië zal het moeilijker hebben, zelfs in deze groep al. Ierland lijkt het kleine broertje maar had aan de andere kant wel het vorige WK moeten halen ten koste van Frankrijk (de handsbal van Henry, remember), dus ze zijn wel tot iets in staat. Kroatië kan dan weer de grote verrassing zijn in dit tornooi. Met Corluka, Modric, Perisic, Kranjcar en Badelj hebben ze bakken vol jong talent in huis. Geloof me, een match als Spanje – Kroatië wordt om van te smullen.

 • 10/06 > Spanje – Italië 3-0
 • 10/06 > Ierland – Kroatië 1-3
 • 14/06 > Italië – Kroatië 1-2
 • 14/06 > Spanje – Ierland 3-1
 • 18/06 > Italië – Ierland 1-1
 • 18/06 > Kroatië – Spanje 2-4
 1. 9 ptn > Spanje
 2. 6 ptn > Kroatië
 3. 1 ptn > Ierland
 4. 1 ptn > Italië

Groep D

“Revenge for the battle of Hastings” zou de titel kunnen zijn voor Engelse krantenkoppen op 12 juni 2012. Op voorwaarde natuurlijk dat Engeland Frankrijk geklopt heeft. De rivaliteit tussen beide landen is er altijd geweest en zal er altijd zijn, misschien niet zo hard als bij een duel Engeland-Duitsland, maar toch, het is er wel. Engeland is volgens mij in elk geval de grote favoriet in deze groep. Frankrijk is al lang niet meer wat het geweest is: op het WK 2006 enkel en alleen dankzij Grootmeester Zidane een rol van betekenis gespeeld, maar los daarvan al 10 jaar niet echt noemenswaardig meer op het internationale toneel. Nu ligt de druk vooral op de schouders van Franck Ribéry, maar of hij de ploeg even hoog kan tillen als Zizou dat kon, ik denk het niet. Toch maakt Frankrijk kans, want Zweden en vooral Oekraïne zullen hier weinig in de pap te brokken hebben. Of gaat Zlatan Ibrahimovic voor één van zijn laatste kunststukjes?

 • 11/06 > Frankrijk – Engeland 0-2
 • 11/06 > Oekraïne – Zweden 0-2
 • 15/06 > Oekraïne – Frankrijk 0-1
 • 15/06 > Zweden – Engeland 1-3
 • 19/06 > Engeland – Oekraïne 2-0
 • 19/06 > Zweden – Frankrijk 2-1
 1. 9 ptn > Engeland
 2. 6 ptn > Zweden
 3. 3 ptn > Frankrijk
 4. 0 ptn > Oekraïne

Kwartfinales

Na een rustdag komen we dan aan de kwartfinales die als volgt werden geconstrueerd:

 1. Kwartfin 1: Winnaar Groep A – Tweede Groep B
 2. Kwartfin 2: Winnaar Groep B – Tweede Groep A
 3. Kwartfin 3: Winnaar Groep C – Tweede Groep D
 4. Kwartfin 4: Winnaar Groep D – Tweede Groep C

Dat wordt dus volgens mijn pronostiek:

 1. 21/06 > Rusland – Nederland
 2. 22/06 > Duitsland – Tsjechië
 3. 23/06 > Spanje – Zweden
 4. 24/06 > Engeland – Kroatië

Enkele mooie affiches…

(1) In het eerste duel neemt Dick Advocaat het op tegen zijn vaderland en omgekeerd. Ook de vorige Russische bondscoach was een Nederlander: Guus Hiddink. Ongetwijfeld zullen er ook enkele “Belgen” zich hier tegen Rusland keren, gezien de manier waarop hun bondscoach zijn carrière als ‘Advocaat van de Duivels’ te beëindigen.

(2) Duitsland-Tsjechië is op dat vlak misschien net iets minder interessant. Bij de Tsjechen lopen wel enkele voetballers die in de Bundesliga uitkomen, maar omgekeerd niet. Duitsland is waarschijnlijk zelfs het meest homegrown voetballand op het EK, met amper drie spelers in de huidige selectie die níet in de Bundesliga voetballen: Özil (Real Madrid), Mertesacker (Arsenal) en Kloze (Lazio). Toch: het zijn buurlanden en een streekderby is altijd boeiend.

(3) In het Noord-Zuidduel tussen Spanje en Zweden is het vooral uitkijken naar Zlatan Ibrahimovic die zich ongetwijfeld zal willen bewijzen tegenover zijn vroegere Barça-ploegmaats. Funfact: In de voorbije 8 voetbalseizoenen werd de ploeg met Ibra in de rangen telkens landskampioen: Ajax (2004) Juventus (2005, 2006), Internazionale (2007, 2008, 2009) Barcelona (2010) en AC Milan (2011). Een huzarenstukje uiteraard, maar de kans dat Zweden Spanje eruit kegelt en Europees kampioen wordt lijkt me toch vrijwel nihil.

(4) In het vierde duel kijken ook weer heel wat bekenden elkaar in de ogen. Kroatisch talent als Corluka, Kranjcar en Modric (alledrie Tottenham) en Klasnic (Bolton) nemen het dus op tegen collega’s uit de Premier League, ongetwijfeld een speciaal duel voor hen.

Mijn pronostiek voor deze kwartfinales:

 1. 21/06 > Rusland – Nederland 1-3
 2. 22/06 > Duitsland – Tsjechië 2-0
 3. 23/06 > Spanje – Zweden 1-0
 4. 24/06 > Engeland – Kroatië 2-2, Engeland wint na verlengingen

Halve finales

De winnaar van kwartfinale 1 neemt het na twee rustdagen op tegen de winnaar van kwartfinale 3. Uiteraard is het andere halve finaleduel dan een wedstrijd tussen de winnaars van kwartfinales 2 en 4.

Als ik nog steeds juist ben met mijn pronostiek worden het dus volgende affiches:

 1. 27/06: Nederland – Spanje
 2. 28/06: Duitsland – Engeland

Heerlijke halve finales, toch? In het eerste duel krijgen we een heruitgave van de recentste EK-finale, in het andere duel nemen twee aartsvijanden uit het Europese voetbal het tegen elkaar op.

Wie zich mijn stukje uitleg bij Groep B herinnert, weet ineens ook hoe ik hoop dat de wedstrijden zullen uitdraaien. Bij deze halve finales zijn mijn pronostieken iets minder objectief. Realistisch bekeken zouden Spanje en Duitsland moeten winnen, doch ik hoop op:

 1. 27/06: Nederland – Spanje 0-3
 2. 28/06: Duitsland – Engeland 2-2, Engeland door na verlengingen

FINALE

Ik ben héél tevreden dat mijn droomfinale tussen Spanje en Engeland ook effectief mogelijk is. Voorwaarde is echter wel dat ze beide groepswinnaar worden in de groepsfase OF dat ze beiden tweede worden in hun groep. In elk geval: het is mogelijk.

Nu, blijkbaar is ook een gigantische anticlimax mogelijk voor mij. Als die halve finales een beetje tegenzitten wordt het Nederland-Duitsland en god behoede mij hiervoor. The horror. Mocht het toch zo zijn: laat dan alstublieft Duitsland winnen.

In elk geval hoop ik dus op een finale tussen Spanje en Engeland en hoop dat het een even mooie wedstrijd wordt als de recentste Champions League finale tussen Manchester United en FC Barcelona. Twee voetballende grootmachten die het tegen elkaar opnemen in een faire topper.

Doch, het meest realistische scenario is dat de finale Spanje-Duitsland wordt en laat ons wel wezen, als er één ploeg is die Spanje kan kloppen, dan zijn het onze oosterburen wel.

Mijn hoop? Vamós España!!!!!!!!

 


Bron van de foto in de header: http://euroteam2008.com/euro2012.html

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Previous post Bloed, zweet en… een glimlach
Next post Eat that, hoogtevrees!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *